Vele groeiende organisaties worstelen onbewust met herkenbare groeipijnen (soms nog met een familiaal conflict erbovenop). Ondanks alle uitdagingen, zoals het vele overwerk en de onderlinge spanningen, merk je dan dat er toch vaak nog een verrassend grote gemeenschappelijke goodwill is : iedereen hecht veel belang aan een goed draaiend bedrijf, groeiende omzet met kwaliteitsvolle projecten, arbeidsvreugde, teamspirit, open communicatie. Alleen moet hierover in een grotere organisatie anders afgesproken en bewuster gepland worden: het volstaat niet meer dat ideeën in iemands hoofd zitten en in de wandelgangen terloops worden besproken: er moeten duidelijkere afspraken en processen worden uitgewerkt. Hier moet bewust tijd en aandacht voor gemaakt worden. Handig ook als iemand met kennis van zaken objectief het proces en de voortgang bewaakt, en waar nodig de richting kan wijzen… Een greep uit de mogelijke interventies:
AFSPRAKEN VOOR SLEUTELFIGUREN IN HET OPERATIONEEL MANAGEMENT. Het management van een groeiende organisatie vraagt de nodige tijd om afstand te kunnen nemen van het dagelijks “brandjes blussen” en richting te geven aan het toekomstig beleid. Iedereen bekijkt best zelf hoe hij aan zijn eigen voornemens uitvoering kan geven en mee voor een vernieuwde en consistente aanpak kan zorgen (periodiek tijd vrijhouden in eigen agenda voor het nodige overleg enz). Het kan dan nuttig zijn om met externe begeleiding de diverse bekommernissen goed te kaderen en het proces te bewaken richting duidelijke, motiverende werkafspraken (incl. zoveel mogelijk autonomie enerzijds maar anderzijds ook verantwoording/rapportering door de zoveel mogelijk zelf-organiserende teams).
OPSTARTEN VAN EEN ADVIESRAAD is vaak een goede eerste stap richting een professionelere organisatiestructuur, hoewel het advies ervan nog vrijblijvend is. Door externen te betrekken, bereidt het intern management zich wel vaak beter voor. De samenhang en regelmaat van de vergaderingen en de agenda wordt beter bewaakt. Mogelijk kan de adviesraad het evenwicht tussen bedrijfseigenaars en operationele managers mee helpen bewaken. Idealiter brengen de adviseurs ook eigen ervaring en expertise binnen die de organisatie praktisch helpen met de groeipijnen.
EEN ACTIEVE / PROFESSIONELE RAAD VAN BESTUUR, EVENTUEEL MET EXTERNE BESTUURDERS kan ook een consistentere en professionelere focus bieden. Pas op, bestuurders zijn aansprakelijk voor bestuursfouten – dit kan dus tot meer directe communicatie en eventueel ook spanningen leiden. Het moet niet gezegd dat je als organisatie deze stap dus best goed voorbereidt:
formuleren van de concrete verwachtingen m.b.t. het functioneren van deze raad, stappenplan richting opstart (incl. functiebeschrijvingen bestuurders, competentiematrix, duidelijk kader m.b.t. vergoedingen aan en verwachtingen / evaluatie van bestuursleden, checklist bij selectie van de juiste profielen, gezamenlijke interviews en beoordeling,...),
klankbord m.b.t. persoonlijke positionering van de reeds betrokken directie, …